Nyhetsbrev
Kampanjvaror

Fairtrade- och miljömärkningar

 

 

Symbol   Miljömärkningar:        Leverantörer hos Hildur:
       

GOTS - Global Organic Textile Standard

GOTS är en internationell märkning för ekologiska textilier. Märkningen Global Organic Textile Standard ställer krav på att tyget ska innehålla minst 95% ekologiskt material samt att producenten tar ett miljömässigt och ersätter delvis och håller samma höga krav som Control Union. 

Läs mer på: www.global-standard.org

 

Gripsholm, Knowledge Cotton, Sobea, Spirit of Maya, The Organic Company, Fritz Magnus, Ege Organics, Ekelund, Oria, Keep Leaf, Fluf, m.fl.

         
 

The Soil Associaton
Soil assosiation är den ledande Brittiska ekomärkningen och den kan jämföras med vår KRAV-märkning. Certifieringen ger konsumenten en försäkring om att de ekologisk produkter de köper kan spåras till gården.

Soil Association certifierar bland annat livsmedel, textilier och skönhetsprodukter. För för exempelvis hudvård så måste produkten bestå av minst 95% ekologiskt innehåll för att få märkning enlig Soil Association. 

Läs mer på: www.soilassociation.org

 

Lilla Bruket, People Tree

 

         
 

ECOCERT
Ecocert är en fransk märkning för naturliga och ekologisk produkter.

Kraven för ekologisk kosmetik enligt Ecocerts standards är:

- Minst 95% vegetabiliskt och naturligt innehåll
- Minst 10% ekologiskt innehåll av de 95%
- Max 5% syntetiskt innehåll, som ej är med på "förbudslistan". D.v.s 

inga SLS, Mineraloljor, Silicon, PEG, Parabener, mm

 

Läs mer på: www.ecocert.com

 

Eco Cosmetics, Lilla Bruket

         
 

Fairtrade
Fairtrade (tidigare Rättvisemärkt i Sverige) är en oberoende produktmärkning som bidrar till bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Fairtrademärkta produkter visar dig som konsument att odlaren har fått betalt för sin produktion på ett rättvist sätt. 

Läs mer på: www.fairtrade.se

 

Neutral Clothing, Oria, People Tree, m.fl.

         
 

The World Fair Trade Organization (WFTO), tidigare International Federation of Alternative Traders ("IFAT"), bildades 1989 och är en global sammanslutning av 324 organisationer i över 70 länder. Medlemmarna är kooperativ och sammanslutningar för rättvisa tillverkare, exportmarknadsföringsföretag, importörer, återförsäljare, nationella och regionala rättvisa handelsnätverk och rättvisa handelsorganisationer.

WFTO: s uppdrag är att förbättra de missgynnade producenternas försörjning och välbefinnande genom att föra samman och främja rättvisa organisationer och arbeta för större rättvisa i världshandeln. 
WFTO: s centrala verksamhetsområden är: 

  • Utveckla marknaden för rättvis handel
  • Att bygga förtroende för rättvis handel
  • Sprida budskapet rättvis handel
  • Att tillhandahålla nätverksmöjligheter
  • Stärka regionerna
  People Tree
         
 

KRAV
KRAV är en svensk ekonomisk förening som arbetar med att främja ekologisk produktion och konsumtion. Detta görs bland annat genom regelutveckling, internationellt samarbete, opinionsbildning, information och marknadsföring. Krav-märket visar att produktionen skett utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Att husdjur behandlas väl och att inga genmodifierade organismer (GMO) får förekomma i produktionen. 

Läs mer på: www.krav.se

  Renee Voltaire
         
    

Bra Miljöval
Bra miljöval är Svenska Naturskyddsföreningens miljömärke. Med havet, skogen och luften i tankarna ställer Svenska Naturföreningen miljökrav för de produkter som ska få använda Bra Miljöval-märket. 

 

Läs mer på: www.naturskyddsforeningen.se

  Ekelund